משק אחיה

סיור משפחתי מיוחד לחנוכה

דרך השמן במשק אחיה: סיור משפחתי מיוחד לחנוכה

הסיבה לכך שאנחנו זוללים סופגניות מאז תחילת אוקטובר היא נס פך השמן, אותו פך שמן זית זך וטהור שהציל את המצב לפני יותר מאלפיים שנה. גם את סיפורו של משק אחיה אפשר לתאר כנס, ומה מתאים יותר מביקור במשק אחיה במהלך חג החנוכה?

מיוחד לחנוכה: סיור "דרך השמן" במשק אחיה

משק אחיהכמדי שנה פותח משק אחיה את שעריו בחנוכה ומזמין את כולם לפעילות מיוחדת ולהכרת תהליך הפקת שמן הזית. כדי להבין מה מצפה לנו בחנוכה שוחחנו עם דוד זיצר, מנהל המשק, וקיבלנו סיפור הכולל את כל היסודות לסיפור חנוכה: אהבה בלתי נגמרת, שורשיות, טרגדיה ולבסוף – התרוממות מן ההריסות אל תקווה חדשה.

דוד, חג שמן הזית מתקרב. יהיו אצלכם פעילויות מיוחדות?

בהחלט. מרכז המבקרים שלנו מציע פעילות מיוחדת לחנוכה שנקראת "דרך השמן". הסיור כולל את כל התהליך שעובר הזית, החל מזית שנמצא על העץ ועד יציאת השמן. הפעילות כוללת סרט שבו אפשר לראות את תהליך הכנת השמן, משחק אטרקטיבי שמשחקים באמצעות הסמארטפון וכמובן גם צפייה בלייב בתהליך ההכנה. הפעילות תתקיים בימים שלישי עד חמישי, 4–6 בדצמבר. אפשר גם לשלב אותה עם ביקור בשילה הקדומה.

שילה? אתם לא נמצאים באחיה?

משק אחיה הוקם ביישוב אחיה ולכן נקרא כך, אבל היום בית הבד נמצא בשילה.

אז ספר לנו קצת על ההקמה שלו באחיה.

את הקמת בית הבד יזם אדם בשם יוסי שוקר. המטרה השלו הייתה להפריח את השממה באזור בנימין. הוא רצה להעשיר את המקום מבחינה חקלאית. הצעד הראשון שלו היה נטיעת עצי זית הנפוצים באזור זה ומתאימים מאוד אקלימית. מרגע הקמתו ועד היום המשק מתבסס על עבודה עברית בלבד. ליוסי שוקר הדבר היה ברור וחשוב ואנחנו ממשיכים כך עד היום.

משק אחיה: האידיאלים המשיכו למרות הטרגדיה

למה אתה מדבר על יוסי שוקר בלשון עבר?

הגענו לחלק הטרגי שבסיפור. במהלך הקמת בית הבד אירע אסון. יוסי ניסה להתקין מכונה בעזרת הדרכה בשלט רחוק מן היצרן בחו"ל. תוך כדי ההתקנה הוא נשאב לתוך המכונה ויצא ממנה כשהוא צמח. לאחר תקופה הוא נפטר, אך אלמנתו התעקשה לממש את החלום שכבר התחיל לקרום עור וגידים ולהקים את בית הבד. היא אזרה את כל הכוחות הפיזיים והנפשיים שהיו בה והתרוממה מתוך ההריסות. בית הבד הוקם למרות הכול. במשך תקופה אלמנתו ניהלה את המקום ולאחר מכן הוא נקנה על ידי בעליו כיום, שלקחו על עצמם להמשיך את דרכו של שוקר.

אני מבינה שבמשק גם מגדלים את הזיתים וגם מייצרים את השמן.

משק אחיהכן, אנחנו משלבים בין גידול הזיתים להכנת שמן. יש ברשותנו 300 דונם זיתים, ולשמחתנו התפוקה כל הזמן גדלה כך שאנחנו צריכים לרכוש זיתים גם מכרמים אחרים מהאזור ומכל רחבי הארץ. אך עדיין אנחנו מקפידים לייצר שמן אך ורק מזיתים שגדלו בישראל, ולמעשה אנחנו המשק הגדול ביותר בישראל שמייצר שמן מגידול מקומי.

מאילו זנים אתם מייצרים שמן?

השמן הפופולרי והמוכר ביותר שאנחנו מייצרים נקרא בלנד והוא מורכב מכמה זנים של זיתים. יש גם שמן זני המורכב מזן אחד של זיתים כמו זית סורי, פיקואר ועוד. שמן הבלנד שלנו זכה ב-2017 בתואר שמן הבלנד הטוב ביותר.

"בתקופה הזו בית הבד עובד 24 שעות ביממה"

האם פעילות בית הבד מתפרשת על פני כל השנה או שהיא תקופתית?

את השמן חשוב להכין כמה שיותר מהר לאחר מסיק הזיתים. לכן, הכנת השמן נעשית בתקופת המסיק, שנעה בין החודשים אוקטובר לדצמבר. בחודשים אלה בית הבד עובד 24 שעות ביממה, שישה ימים בשבוע, כי מייד עם קבלת הזיתים אנחנו מתחילים בהכנה. השמן שמיוצר בתקופה זו הוא גם הארומטי ביותר.

איך באמת מכינים שמן זית?

משק אחיההשמן מיוצר בכבישה קרה ומזיתים בלבד. תהליך הייצור מתחיל בסינון ראשוני שעוברים הזיתים ובו מסוננים עלים או אבנים. לאחר מכן הזיתים עוברים שטיפה וניקוי, מיון נוסף, ואז נכנסים לריסוק. זה השלב שבו מופרד השמן מהפרי. בסוף התהליך מקבלים שלושה סוגי חומר: פסולת הזיתים – הגפת, השמן ומים. הגפת עוברת לייצור חומרי בעירה או סבון. השמן עובר כעת סינון נוסף ונכנס לתוך מכלים שבהם הוא נמצא כחודש. משקעים שקיימים עדיין בשמן שוקעים, ומוסיפים לשמן טעם וארומה.

כבישה קרה, כתית, חמיצות – מה המשמעות של הביטויים האלה לצרכנים?

תהליך הייצור של השמן יכול להיות בכבישה קרה או בתהליך הכולל גם חימום. חימום גורם לשמן להתחמצן ולאבד מערכיו התזונתיים ולכן מומלץ לקנות שמן שנעשה בכבישה קרה, שבה טמפרטורת השמן צריכה להישמר מתחת ל-32 מעלות. דבר נוסף שיש לשים אליו לב הוא אחוז החמיצות של השמן, גם כאן מאותה סיבה של שמירת ערכים תזונתיים. אחוז החמיצות בשמן כתית מעולה הוא עד 0.8%. מעבר לזה השמן יוגדר כשמן כתית רגיל.

איך כדאי להחזיק את שמן הזית בבית?

הכי טוב לשמור את שמן הזית בבקבוקי זכוכית אטומים, לשמור במקום מוצל ללא שמש ישירה ולהקפיד על סגירת הפקק, שלא תהיה התחמצנות.

זה נכון ששמן זית פחות בריא בטיגון?

לא, מחקרים גילו שהסברה ששמן זית נשרף מהר יותר משמנים אחרים ולכן פחות בריא בטיגון אינה נכונה. גם שמן זית, כמו אחרים, נשרף רק בטמפרטורות גבוהות מאוד ולכן מומלץ גם לטיגון.

"הפעילות בחנוכה מיועדת לכל הגילאים"

נחזור לפעילות בחנוכה. היא מתאימה בעיקר לילדים?

משק אחיההיא מתאימה לכל המשפחה. כל אחד יכול להתאים לעצמו את החלק בפעילות שהכי מעניין אותו. מבוגרים יכולים להתמקד בתהליך הכנת השמן ובטעימות, שבהן יוכלו להרגיש בהבדלי הטעמים שקיימים בין שמנים, ילדים ייהנו מצפייה בתהליך ההכנה וכל המשפחה תיהנה מהסרט. הרבה משפחות בוחרות לשלב את הביקור אצלנו עם ביקור בשילה הקדומה, שיש בה המון פעילויות לכל המשפחה בחנוכה.

מה המחיר ומה שעות הפעילות?

מחיר הסיור הוא 10 שקלים לאדם ו-50 שקלים למשפחה. המחיר לפעילות משולבת עם שילה הקדומה הוא 39 שקלים לאדם ו-250 שקלים למשפחה (גרעינית). שעות הפעילות: אפשר להתחיל בסיור אצלנו ולהמשיך לשילה הקדומה או להפך. אצלנו סיורים יוצאים בשעות 9:00, 11:30 ו-14:00. משילה הקדומה יוצאים סיורים ב-10:30, 11:00 ו-11:30.

נס החנוכה של משק אחיה

סיפורו של בית הבד במשק אחיה דומה לאירועי החנוכה: הוא כולל אידיאלים, התמודדויות קשות, ניצחון כנגד כל הסיכויים וגם גיבור משותף: שמן הזית. קשה לחשוב על מקום מתאים יותר לביקור משפחתי בחנוכה מאשר משק אחיה, ושילוב הביקור עם שילה הקדומה כבר סוגר לכם יום מקסים של פעילויות.


אינסטגרם

© תיירות חבל בנימין, כל הזכויות שמורות | פיתוח תוכן: המתכנה | תנאי שימוש