יקב גבעות

טעימת יינות ונוף עוצר נשימה

טעימת יינות ביקב גבעות: איכות שלא מתנצלת

הנוף הנשקף מיקב גבעות הוא עוצר נשימה. איזה מזל שלכתב השטח שלנו הוגש בקבוק מסדרת גופנא שהשיב לו את נשימתו. עד סוף הביקור הוא אמנם הצליח להירגע מהנוף, אך לא מהתשבחות לחוויה של טעימת יינות ביקב גבעות

כרם זה עסק מאתגר. עד כמה? הוא מחזיר את ההשקעה שלו רק אחרי שבע שנים. עד אז צריך לדאוג ולטפל בגפנים, לחכות שלוש שנים לפני בציר, להשקות במידה כדי שהענבים לא יהיו חסרי טעם ומלאים במים, להחליט מתי מגיע הרגע הנכון לבצור, ואז לארגן בוצרים ולקוות לטוב.

יקב גבעות זכיות

קיר המדליות והזכיות של יקב גבעות

גם יקב זה עסק די מאתגר. עד כמה? הוא צריך לאתר ולרכוש את הענבים המתאימים במחיר טוב, להפיק מהם תירוש, לשמור על סטריליות גבוהה, על רמות חמיצות, סוכר ואלכוהול מדודה, להכניס לחביות ולהמתין בין מספר חודשים לשנתיים לתוצאה הסופית ועדיין לקוות שחוק מרפי לא יפתיע וששום דבר לא ישתבש.

אליאב מילר מיקב גבעות, שבחר בשני האתגרים האלה גם יחד, מסכם זאת במשפט אחד: “יקב זה מחויבות, זה סוג של עסק שיש בו חדווה של יצירה ואהבה למה שיש בידיים, משהו שכל המשפחה חיה ומתעסקת בו”.

וכשעומדים בגבעת הראל, בין כרם ענבי הקברנה לבין המבנה של יקב גבעות, ומסתכלים על הכרמים שפרושים סביב, מבינים כמה אמונה ומחויבות צריך כדי להגיע מהרגע שבו נוטעים כרם ועד שאפשר להרים כוסית.


השיא הגיע ב-2009, שנה שבה זכה היקב בזהב כפול על יין הדגל מצדה, מדליית כסף על גופנא קברנה רזרב וגם בפרס יקב הבוטיק המצטיין של השנה


מהפקולטה לחקלאות אל יקב בוטיק מצליח

יקב גבעות ממוקם בתחילת השיפוע של גבעת הראל, במרחק הליכה משיא הגובה ובזווית הנכונה כדי ששורות הגפנים שנטועים בכרמי היקב יוכלו ליהנות מזווית שמונעת השקיה מרובה. הליכה בשביל הפסגה של גבעת הראל גורמת לצועד להבין מדוע להיכנס להרפתקה מסוג זה דווקא כאן: הגיתות הפזורות סביבה מעידות שגם לפני מאות שנים ייצרו כאן יין, ומבט על הנוף מגלה את הכרמים שמתחילים להיפרש סביב.

כמו כל סיפור טוב, לא היה כאן תכנון מוקדם אלא ניסיון שהצליח מעבר למשוער. אי שם בעשור הקודם, במהלך לימודיו של שיבי דרורי בפקולטה לחקלאות ברחובות, הוא החל לנטוע כרמים על הגבעה וכשראה שיש תוצאות ותוצרת טובה, הוא הכין קצת יין. התוצאה הפתיעה אותו וגם את חבריו, ומשם הדרך הייתה קצרה להחלטה להקים יקב על הגבעה. אמנון וייס התגייס כשותף והיקב זכה לשם “גבעות”.

כרמים יקב גבעות

כרמים. יקב גבעות

הקונספט של גבעות, כפי שאליאב מכנה זאת, הוא “מרחק הטרקטור”. כלומר המרחק שבו הטרקטור יכול להביא ענבים אחרי בציר בוקר, כשהם עדיין קרירים. לקרירות הזו יש מרכיב חשוב בסחיטה של הענבים אבל המוטיב הערכי שאליאב מדבר עליו הוא יין מכאן, מגבעת הראל ומהגבעות הסמוכות לה. לדבריו, היו מקרים מיוחדים שבהם נעשה שימוש בענבים מדרום רמת הגולן, אבל השאיפה היא לעשות יין מהגבעות שפרושות מעל עמק שילה.

“הערכים הם אלה שחשובים לנו, אך הדגש לצרכן הוא איכות בלבד”

הבציר הראשון יצא לדרך ב-2005 ומאז היקב גדל והתפתח. כיום הוא כבר סיפור הצלחה עם 50 אלף בקבוקים ועם ייצוא לארצות הברית, , אוסטרליה, יפן, הונג קונג, קנדה וגם צרפת, ארץ היין התמידית. היקב מייצר שלוש סדרות: גבעות שהיא הסדרה הקלאסית, גופנא שהיא סדרת הרזרב ומצדה שהיא יין הדגל, יין מובחר ליישון.

בתחילת הדרך, כשביקב גבעות היו צריכים את ההכרה החיצונית, הם היו שולחים יינות לתחרות אבל לדברי אליאב, כיום הם כבר פחות צריכים את ה”הכשר” הזה. הדקדקנים יכולים למצוא על קירות היקב כמה תעודות, כשהשיא הגיע ב-2009, שנה שבה זכה היקב בזהב כפול על יין הדגל מצדה, מדליית זהב על גופנא קברנה רזרב וגם בפרס יקב הבוטיק המצטיין של השנה.

מבחינת אליאב, החיבור לקרקע, לגבעה ולעמק שילה בהרי בנימין לא מעניק ליקב שום הנחה. או בניסוח אחר, הערכים וההגשמה הם המהות עבור בעלי היקב, אבל עבור הצרכן הדגש הוא על איכות, טעם והמקוריות של היינן הראשי, ד”ר שיבי דרורי. זה מתבטא בסטנדרטים שצריך לעמוד בהם, החל מבדיקה מלאה של מרכיבי היין על ידי מכון היין ומכון התקנים – הכוללת רמת עכירות ורמת אלכוהול – ועד אחריות מלאה על המוצר, שהוא היין שהצרכן פוגש בחנות.


כמו כל סיפור טוב, לא היה כאן תכנון מוקדם אלא ניסיון שהצליח מעבר למשוער.  במהלך לימודיו של שיבי דרורי בפקולטה לחקלאות ברחובות, הוא החל לנטוע כרמים על הגבעה וכשראה שיש תוצרת טובה, הוא הכין קצת יין


בחביות ששוכבות ביקב תוכלו למצוא מגוון מעניין של יין מענבי קברנה, מרלו, פינו נואר, פטי ורדו, קברנה פרנק, גוורצטרמינר ושנין בלאן. ההעדפה היא לענבים שמגיעים מהאזור ואכן, הנוף שנשקף מהיקב חושף עוד ועוד שטחי אדמה שהופכים לכרמים, אבל בשביל יין טוב, אנשי היקב מוכנים ללכת בעקבות שיבי, היינן הראשי, למחוזות רחוקים יותר.

טעימת יינות: עזבו אתכם ממילים גבוהות, היינות פשוט נהדרים

טעימת יינות ביקב גבעות נערכת בתיאום מראש באמצעות דף הפייסבוק של היקב ובתוך חדר עץ מבודד מהסביבה, כך שאפשר לומר שהן מתקיימות בעולם מקביל לזה שבחוץ. על הקיר מסודרים בקבוקים מהסדרות השונות. באמצע ניצב שולחן עץ, מסביבו כיסאות ובצד תעודות המעידות על זכייה בתחרויות. פשוט, סטרילי, מזמין.

יקב גבעות טעימות יין

קשה לבחור. יינות יקב גבעות

על השולחן נח לו בקבוק שרדונה קברנה 2016 מסדרת גופנא, בלנד שמורכב מ-80% שרדונה ו-20% קברנה סובניון, סדרה שמכילה 3,000 בקבוקים ובוקבקה לא מכבר, במאי 2017. אלו שלא מבינים הרבה ביין יכולים לדלג לפסקה הבאה ואלו שהרימו עכשיו גבה, מוזמנים לקרוא שוב: כן, יין שרדונה לבן עם 20% קברנה, הזן שמשמש ליין אדום.

לדברי אליאב, היין הזה מסמן את כל מה שטוב ביקב גבעות ובעיקר את היצירתיות ואת המקצועיות של שיבי דרורי כיינן. הבלנד הזה מייצר יין שרדונה לבן עם נפח, ריחות וטעמים של יין אדום מזן קברנה. ענבים אלו נסחטים בסחיטה קרה ומיוחדת, שמאפשרת מיצוי של התירוש בצבע הלבן בלי נגיעות של צבע הזג האדום.

במבחן הטעימה, אפשר לחוש את הדיוק של תיאור היין. לא הייתה כאן תחושת היובש שמאפיינת את השרדונה והטעם שלו אכן היה עשיר יותר, והזמין לעוד כוסית. אגב, את היין הזה לקחנו לחוות דעת של מביני יין במקום אחר וללא כל התיאור המקדים, ולמרות זאת, שביעות הרצון על פניהם הבהירה שיש בו משהו מיוחד.

בגזרת האדומים, היין המומלץ הוא מצדה וינטג’ 2013, שהוא בלנד של קברנה סובניון, מרלו ופטי ורדו מכרמי היקב בעמק שילה. היין הזה מגיע לאחר ששכב 22 חודשים בחבית עץ אלון צרפתי. הוא עשיר בטעמים, עוצמתי, ועם זאת הוא כיפי לשתייה ולא עוקצני. אבל, כמו יין טוב, מומלץ לפתוח אותו כשעה ואף יותר לפני השתייה.

אחד הדברים שאהבנו בגבעות הוא שבכל זמן הביקור והטקס של טעימת יינות, שנמשך כשעתיים, לא נשמעה ולו פעם אחת המילה “עפיצות”. אולי זה אנחנו, אולי אלו אנשי היקב, שכבר זכו בתחרויות וסיפקו יין למסעדות הטובות בישראל, אבל התחושה שליוותה אותנו הייתה תחושה של מסירות, של עשייה ושל מחויבות לדבר אחד: לעשיית יין.

כך יוצא, שעל הגבעה ההיא, שממוקמת במשולש שבין עמק שילה, עלי ומעלה לבונה, אפשר לשבת, למזוג כוסית וליהנות מאיכות שלא מרגישה צורך להתרברב.

לעוד מהחוויה ב”יקב גבעות” לחצו כאן


אינסטגרם

© תיירות חבל בנימין, כל הזכויות שמורות | פיתוח תוכן: המתכנה | תנאי שימוש